Goes

Dit gedenkteken bevat de namen van S. Buijs, H. Kanning en G. van Noord. Het werd onthuld op 21 mei 1948 in de hal van het toenmalige stationsgebouw. De plaquette hangt thans in de hal van het huidige station, samen met de plaquettes afkomstig uit Rilland-Bath en Kapelle-Biezelinge.

Een gedachte over “Goes

  1. Het volgende wil ik u nog meedelen over de dood van S. Buys:

    Wat ik gehoord heb is, dat hij destijds als leerling-machinist dienst deed toen ze tussen Goes en Wolphaartsdijk werden beschoten door een vliegtuig. Buys had de machinist van te voren al gewaarschuwd dat er een Engels vliegtuig in de lucht was en een paar keer over de trein was heen gecirkeld ten teken dat hij aan zou gaan vallen. Niet ongebruikelijk in die tijd bij de Engelse piloten. Volgens machinist Koopman was het echter een Duits vliegtuig die “toch niets zou doen” en daarom bracht hij zijn locomotief niet tot stilstand. Maar het bleek achteraf dus wel degelijk om een Engelse jager te gaan die het vuur opende op deze trein. S. Buys werd dodelijk getroffen en machinist Koopman herstelde ternauwernood na vele maanden verpleging.
    Heel zijn leven heeft hij een groot schuldgevoel overgehouden aan dit drama. Door zijn beperkingen heeft hij nadien zijn oude beroep van machinist niet meer kunnen uitoefenen. Nog wel een tijdje een andere baan bij de NS gekregen.
    Dit verhaal vertelde zijn zoon aan mij een jaar of 15 geleden en het maakte nog steeds indruk. Nu ik bij toeval uw site tegenkwam wou ik dit toch even vermelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s