Utrecht Moreelsepark

Speciaal monument ter gedachtenis aan ALLE tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen spoormannen en -vrouwen. Het monument werd ontworpen door W.J. Valk en werd onthuld op 17 september 1949, precies 5 jaar na het afroepen van de Spoorwegstaking. De beeldengroep stelt “verzet, moederzorg, eendrachtigheid en inkeer” voor. Het Verzet wordt uitgebeeld door de mansfiguur vooraan op de hoek. Hij staat klaar om “het verkeerde” met wortel en tak uit te roeien en valse loten van de stam te rukken. Links van deze mansfiguur staat een moeder met kind, die uitdrukking geeft aan de stille strijd die de achtergebleven vrouwen hebben gestreden. Aan de achterzijde staat een jongeling die eendrachtigheid symboliseert door het aan elkaar knopen van twee einden touw. Rechts staat een treurende en nadenkende vrouwsfiguur, de inkeer, waarmee uitdrukking gegeven wordt aan het leed dat geleden is en de donkere tijden die niet vergeten mogen worden.

Op de sokkel van het monument staat het volgende gedicht van Hendrik de Vries:

AAN HEN DIE NIMMER BUKTEN

‘T GEHEIM EN HECHT VERBOND
VAN WERKERS DER VERDRUKTEN
VOOR WIE GEEN RECHT BESTOND

DER WEERLOOS WEGGERUKTEN
GEKWELDEN EN GESARDEN
WAAR ZOVEEL WACHTENSMOEDEN
IN ROUW EN VREES VERSTARDEN

WAT SLAGEN OOK MISLUKTEN
WAT MAKKERS WREED VERBLOEDDEN
ZIJ STREDEN EN VOLHARDDEN

Op de sokkel staan sinds 1981 ook alle namen van de gevallenen vermeld, waaronder ook een aantal namen die op de gedenktekens op de stations niet voorkomen. Sommige namen van deze slachtoffers staan hieronder vermeld, waar mogelijk met foto en/of biografie.

Voor foto’s/biografieën van J. van den Berg, H.F. Bouwman, T.J. Buwalda, P. van Eeden, A. van ’t Hazeveld, J. Heeren, W.P.H.C. van Hees, A. ter Horst, J.B. Knappers, S.L. Komen, W. Lieman, G. Matser, Th.B. Meijer, W. van Mourik, J. Mud, A.C. Schraa, P. Sinkeler, A.P. Stroobach, A. Stuut, H.H. Verbeek, R. van ’t Wel, Th.J. van Wessel en T. Westerveld: zie hierboven.

Op de sokkel van het monument staan ook nog de volgende namen:

A.P.D. Maurits: Albert Paul Desiré Maurits, geboren 25 dec. 1887 was 1e telegrafist te Almelo. Hij overleed op 24 feb. 1945 als gevolg van zelfmoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s