Zutphen

Dit gedenkteken bevat de namen van W. van Eijsden, A. Gosselink, J. Hanouer, P. W. Kaspers, H. J. Nagtegaal, H. J. Post, A. Stellingwerf, A. J. van Tetering, D. Velleman. Dit gedenkteken werd op 1 juni 1948 onthuld op het perron van het toenmalige station.

Een gedachte over “Zutphen

  1. Mijn grootvader PW Kaspers is op 6-4-1945 niet omgekomen door een bombardement, zoals op vele plaatsen wordt vermeld. Maar hij werd neergeschoten in het Deventerwegkwartier op de hoek van de Slindewaterstraat en de Schimmelpennincklaan ter hoogte van het grote huis van een oudere heer Wakkermans. Op dat moment waren de Canadezen bezig om zich vanuit het Oosten de wijk in te vechten. Dit gebeurde vanuit een lager gelegen weiland en boomgaard tussen de Voorsterallee, Schimmelpennincklaan en de Berkel. Er was vanuit de wijk zwaar verzet van Nederlandse SS en Hitlerjugend. Er circuleren films op internet, die tonen hoe Canadese pantservoertuigen en infanterie op de bewuste plek het talud tussen het weiland en de hoger gelegen Schimmelpennincklaan optrekken. Één van die plekken was bij de plek waar mijn opa moeten hebben gestaan. Hij is beslist niet geraakt door een bom of artillerievuur, maar door een verdwaalde kogel of een welgemikt schot van een sniper. Onduidelijk is voor mij of het schot werd gelost door een geallieerde soldaat of door een lid van de Duitse krijgsmacht. Mijn ouders en oma hebben altijd beweerd, dat het een Duitse kogel was. Mijn vader heeft later het lichaam van zijn vader op een kar met kinderwagenonderstel naar het huis in de Sloetstraat opgebaard. Hij is later begraven op de RK-begraafplaats aan de Warnsveldseweg. Als kind heb ik in de vijftiger jaren vaak in het grasveld de bewuste plek en in de wei gespeeld en heb een enkele keer ook patroonresten gevonden. Het wrange is, dat mijn opa kort daarvoor was teruggekeerd van zijn onderduikadres in Vierakker. Misschien kon hij daar niet langer blijven doordat het front vanuit het reeds bevrijde Baak richting de stad Zutphen verschoof. Een andere versie is, dat hij vanuit bevrijd Vierakker naar de Sloetstraat ging, omdat hij dacht, dat dit gedeelte van de stad ook al bevrijd was. In dat geval is voor mij onduidelijk, hoe hij door de frontlinie is gekomen. Hoewel ik het verhaal van het overlijden van mijn opa talloze keren heb gehoord, is dit detail nooit aan de orde geweest. Ik had als kind beter over de details van de oorlog in en rond Zutphen moeten doorvragen.
    Bronnen: mijn vader Th.J.J. Kaspers; mijn moeder H.J. Kaspers-Janssen, mijn grootmoeder M.C. Kaspers – Roelofs
    Als er nog mensen zijn, die meer details hebben over de oorlogshandelingen in het Deventerwegkwartier en nabij de Voorsteralle en Kapperallee, dan hoor ik dat graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s