Amersfoort

Dit gedenkteken bevat de namen van C. Arens, W.B. Arens, H. Barmentloo, H.C. van Benthem, C. Bood, E. Driesman, J.F. Dröge, J. Esveld, G.W.J. Jordense, J.L. Klamer, E. Kroon, H. Marsman, P.C. Meijers, R. van der Pol, J. Post, Ch.F. Scholten, P.G. Suk, H.A. Trijsburg, M. Verbij, J.A. Vermeulen, W.G. Waterkoort. Het gedenkteken werd onthuld op 16 december 1948 en bevindt zich thans aan kopse gevel van perrongebouw (2e perron). Naast de plaquette is een in dezelfde stijl uitgevoerd gedenkteken ter herinnering aan de 10.000 Nederlandse militairen die in WO II vanaf station Amersfoort naar Duitsland vervoerd werden.

Volgens het tijdschrift Nieuw Spoor van april 1947 (blz. 19) is op 1 maart 1947 in de loods van het locomotiefdepot een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan 14 spoormannen van dit depot. Deze plaat was ontworpen en gebeeldhouwd door W. Bönninger (leraar aan een ambachtsschool). Het is ons niet bekend of deze plaat nog ergens bewaard is gebleven.

H.C. van Benthem en Ch.F. Scholten staan niet in “Spoor- en Tramwegen” vermeld.

Hendrikus C. van Benthem was rechercheur bij NS te Amersfoort. Hij werd als illegaalwerker gearresteerd en op 27 sept. 1944 gefusilleerd.

Christiaan F. Scholten was leerling-machinist. Hij werd in Duitsland te werk gesteld alwaar hij op 22 mei 1945 overleed.

Aanvankelijk zou ook de naam A. van ’t Hazeveld op het gedenkteken vermeld worden, maar om onduidelijke redenen is dit niet gebeurd. Antonie (Tom) van ’t Hazeveld (geb. 25 maart 1924) was te werk gesteld bij de Deutsche Reichsbahn. Volgens mededeling van twee gerepatrieerden zou hij op 25 maart 1945 in de gevangenis te Erfurt zijn overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s