Anna Paulowna

Dit gedenkteken bevat de naam van J.R. Veuger. De onthulling vond plaats op 16 maart 1948 in de hal van het toenmalige stationsgebouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit gedenkteken in station Schagen geplaatst zou worden.
Het huidige gedenkteken is van een afwijkend type qua vormgeving en belettering. Het betreft een later gemaakt exemplaar, mogelijk als vervanger voor het gestolen origineel. Opmerkelijk aan deze plaquette is dat de gevallene met zijn voorletters benoemd wordt, terwijl het gebruikelijk is om op plaquettes met 1 naam de voornaam te vermelden. Voorts valt het op dat eerst de naam vermeld wordt en dan pas het ‘ter nagedachtenis aan hen die vielen’. Vervolgens is het opmerkelijk dat er ter nagedachtenis op de plaquette staat, terwijl het gewoonlijk ter gedachtenis is. Bovendien gebruikt men de formulering “aan hen die vielen” dat gewoonlijk gebruikt wordt op plaquettes met meer dan 1 naam. (Op plaquettes met maar 1 naam staat gewoonlijk: “Ter gedachtenis aan den gevallene”. )

Jan Roelof Veuger werd geboren op 4 november 1917 te Zwartsluis. Hij trad op 12 oktober 1942 in dienst bij de NS als arbeidscontractant te Anna Paulowna. Hij was wegwerker in ploeg 3 van de sectie Amsterdam.  Op 28 januari 1943 zou hij bij de Deutsche Reichsbahn te werk zijn gesteld. Hij overleed op 1 of 11 november 1945 ten gevolge van een infectie die hij in Duitsland opdeed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s