Een gedachte over “Kaspers_PW

 1. Harry Kaspers reageert: (2018-01-02 21:38:52)
  Mijn grootvader Petrus Wilhelmus (Willem) Kaspers kwam op 6 april 1945 niet om bij een bombardement, maar werd dodelijk getroffen door een kogel op de hoek van de Schimmelpennincklaan en de Slindewaterstraat. Opa was kort daarvoor uit zijn onderduikadres in Vierakker gekomen, omdat hij had vernomen dat het Deventerwegkwartier al door de Canadezen was bevrijd. Mijn opa was ondergedoken wegens sabotage activiteiten als machinist bij de Nederlandse Spoorwegen. Over de juiste toedracht van zijn overlijden bestaan twee versies.
  De meest plausibele verklaring is, dat het Deventerwegkwartier inderdaad al was ingenomen en dat de bevrijders bezig waren om een aantal weerstandsnesten tussen de woningen op te ruimen. Mijn ouders hielden het er op, dat opa toen getroffen is door een (Duitse?) scherpschutter. Maar zij vertelden ook, dat er met de Duitsers ook Hollandse SS in de wijk meevocht en mijn opa werd herkend door een Zutphense SS-er, die mijn ouders met name hebben genoemd. Deze SS-er zou opa van nabij hebben neergeschoten en kort daarna zelf zijn gesneuveld. Zijn lichaam en wapen zouden in de Slindewaterstraat nabij de Sloetstraat hebben gelegen toen mijn vader het lichaam van opa ging ophalen.
  In de tweede versie zou opa hebben gadegeslagen, hoe de Canadezen vanuit de richting Warnsveld/Kapperallee het Deventerwegkwartier naderden. Op dat moment vonden er nog schermutselingen plaats tussen Duitse troepen (parachutisten, Hollandse-SS en Hitlerjugend) die in het Deventerwegkwartier hevig weerstand boden en de Canadezen, die zich schuilhielden in een boomgaard tussen de Voorsterallee en de Berkel, ongeveer waar nu de Van Drinenstraat is. De frontlinie zou op dat moment evenwijdig aan de Schimmelpennicklaan hebben gelopen. In deze versie is het voor mij onduidelijk hoe opa vanuit Baak door de frontlinie is gekomen; Vierakker/Baak was toen al bevrijd en er werd nog gevochten in het Deventerwegkwartier. Ook is onduidelijk of opa getroffen is door Duits of door Canadees vuur.
  Een mogelijke verklaring voor beide versies is, dat opa vanuit zijn onderduikadres al naar huis terugkeerde voordat Vierakker (en dus ook het Deventerwegkwartier) was bevrijd.
  Mijn vader heeft tezamen met anderen het dode lichaam zelf naar het woonadres van opa aan de Sloetstraat 23 gebracht, alwaar het werd opgebaard. Op 16 april daaropvolgend is opa begraven op de RK-begraafplaats aan de Warnsveldse weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s